WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-20 12:39:21' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Fent un mapa de llunyanes galàxies en format dual.

Un equip d’astrònoms liderat per David Sobral, membre de l’Observatori l’Eiden i de l’Observatori Reial d’Edimburg, han col·laborat amb les dades recollides amb els telescopis Subaru i United Kingdon Infra-red telescope (UKIRT), per tal de localitzar nombroses galàxies llunyanes i d’aquesta manera investigar l’antiga formació estel·lar. Mitjançant la combinació de dades de filtres de banda estreta, les observacions del Subaru i del UKIRT, han recollit les netes panoràmiques d’un univers llunyà situat a uns 9.000 milions d’anys llum. D’aquesta manera la topografia dual de tènues galàxies proporciona una poderosa tècnica de resolució i d’estudi de la formació i evolució de ls galàxies.

Els astrònoms es basen en les detallades observacions dels objectes astronòmics de fora de la nostra galàxia, la Via Làctia, per entendre millor com han evolucionat les galàxies fins al dia d’avui. En comparar les propietats de les galàxies de diferents edats, els cientíics poden investigar la seva evolució. No obstant això, les mostres actuals d’un univers llunyà ens mostren galàxies amb unes mides i volums diferents a les actuals i per tant es fan preguntes com: Qua va ser el pic de màxima activitat de formació estel·lar en les galàxies ?. Quins processos físics han impulsat en aquesta activitat ?.

L’equip de recerca, ha desenvolupat i aplicat una tècnica per la superació d’alguns d’aquest problemes: a) observació de moltes galàxies en línia, enlloc de l’observació d’una de sola, i b) ajustament dels resultats dels mesuraments menys precisos degut a la distància i a les seves propietats.

Aquesta doble tècnica aprofita l’única combinació de les capacitats dels telescopis Subaru de 8,2 metres i UKIRT de 3,8 metres de diàmetre, per observar llunyanes galàxies en regions molt extenses. La combinacío del Subaru-UKIRT, utlitza dos filtres: un de banda estreta en el Subaru per detectar les emissions d’oxigen i un altre de banda estreta en el UKIRT per localitzar les línies d’emissió d’hidrogen, produint d’aquesta manera una imatge panoràmica de l’univers situat a una distància de 9.000 milions d’anys llum. Aquesta tècnica és similar a escoltar música amb auriculars estèreo, si escoltem amb un sol auricular, no podem escoltar les veus i la mùsica alhora. Només utilitzant els dos audiòfons podrem apreciar plenament la gamma complerta de sons.

subaru1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari