WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-19 08:22:48' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Obtinguda una imatge, difícil d’aconseguir.

Dos equips d’astrònoms han utilitzat les dades de l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, així com d’altres telescopis, per cartografiar la distribució de la matèria fosca situada en el cúmul galàctic conegut com Abell 383, situat a una distància aproximada de 2.300 milions d’any llum de nonaltres. No només han estat capaços de detectar la matèria fosca que és troba en dues dimensions a l’univers, si no que també han estat capaços de determinar com es distribueix la matèria fosca al llarg de la nostra línia de visió.

La matèria fosca és invisible, ja que no emet ni absorbeix cap tipus de llum, però és detectable a través dels seus efectes gravitacionals. Diverses línies d’evidència indiquen que hi ha prop de sis vegades més matèria fosca, que de la “matèria normal”. Comprendre la naturalesa d’aquesta misteriosa matèria, és un dels problemes pendents de l’astrofísica.

Els cúmuls de galàxies són les estructures més grans gravitacionalment de l’univers i tenen un paper important en la investigació respecte a la matèria fosca i la cosmologia, així com de l’estudi de l’estructura i evolució de l’univers. L’ús de regions de matèra fosca serveix com a frontissa per determinar les estructures cosmològiques i la capacitat dels científics per utilitzar els objects com Abell 383, per determinar amb precisió les estructures en tres dimensons i masses d’aquests conglomerats còsmics.

El recent treball de recerca d’Abell 383, ofereix una de les més detallades imatges en 3D de la matèria fosca situada en un cúmul de galàxies. Els dos equips de recerca han descobert que la matèria fosca s’estén cap en fora com una pilota gegant de futbol americà, enlloc de ser esfèrica, com una pilota de bàsquet i que la punta d’aquesta pìlota s’alinea en direcció a la nostra línia de visió.

 

a383_w1.jpg

Si voleu més iformació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari