El WISE cartografia tot el cel en radiació infraroja.

Aquest mosaic cobreix tot el cel, tal com l’observat el Wide-field Infrared Surevey Explorer (WISE), dins d’una recerca que forma part del All-Sky Data Release.

El cel es pot considerar com una esfera que ens envolta en tres dimensions. Per fer un mapa del cel, els astrònoms ho projcten en dues dimensons. Hi ha molts mètodes que es poden utlitzar per projectar una superfície esfèrica en un mapa de 2D. La projecció utilitzada en aquesta imatge de cel profund, s’anomena d’Aitoff, en record al geògraf que la va inventar. S’agafa l’esfera celeste en 3D, com les peces d’un hemisferi i més endavant s’aplanen formant una estructura en forma oval.

Qualsevol projecció, genera distorsions, de manera que la gent tendeix a utilitzar un tipus de projecció en la qual sobre el mapa resultant les distorsions són mínimes. Aquest mapa queda centrat en la Via Làctia. El pla de la galàxia es disposa al llarg de l’equador i el centre de la galàxia, es troba situat en el centre del mapa, on les distorsions de la projecció són mínimes. Les distorsons més pronunciades es troben en les vores del mapa. Les regions de la dreta i esquerra d’aquest mapa oval són el mateix lloc del cel. Una segona projecció d’aquesta imatge, també està disponible en una estructura quirectangular. Aquest mètode projecta el cel de forma rectangular amb coordenades cartesianes i és útil per planetairs que desitgin mostrar la imatge en les seves cúpules.

Aquest mosaic, on veiem la Via Làctia s’estén horitzontalment a través del mapa. La Via Làctia té forma de disc i el mateix sistema solar, es troba en el disc a uns dos terços del centre de la galàxia. Així que veiem la Via Làctia com una banda que travessa el cel. A mesura que mirem cap el centre de la galàxia, podem observar un augment notable d’estrelles (en color blau-verd), situades en el centre de la imatge.

wise2012-003-a-annotated-sm.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently