Les tempestes de pols, estan fent més calent el planeta Mart ?

Mart s’està tornant més calent. Com a conseqüència de les mesures de la brillantor de la seva superfície, en les últimes dècades hi hagut un augment de temperatura de 0,65º centígrads.

Lori Fenton del Carl Sagan Center de Califòrnia, comenta que “després de comprovar multitud d’imatges del planeta Mart i observar el seu albedo (mesura que indica la reflexió de la llum sobre una superfície ) i comparant-la amb mapes dels anys 1976-78 amb els de 1999-2000, han trobat alguns canvis notables. En particular en la regió de les terres altes del sud de Mart, on s’han enfosquit considerablement”.

Aquest enfosquiment, és el resultat segurament de la pols que cobreix les roques més superficials, suggereixen que quan la llum del Sol colpeix la roca fosca, aquesta s’escalfa i la calor queda emmagatzemada en l’atmosfera. Aquest escalfament, genera vents que poden envoltar el pol nord i pol sud del planeta. Això escampa a la vegada més pols, provocant una “calefacció” més intensa.

De totes maneres, no tohom pensa de la mateixa manera, ja que David Paige, un científic planetari de la Universitat de Califòrnia, comenta que segurament el canvi de l’albedo a Mart afectarà al clima. Però és escèptic pel que fa a la magnitud del canvi de temperatura mesurat per Fenton: “Allò és un gran canvi” comenta sobre el 0,65º C.

Paige és fixa que les dades per l’estudi vénen de dues fonts diferents: el mapa d’albedo dels anys 1970 era produït per el Infrared Thermal Mapper de la missió Viking, mentre que el mapa més recent ve del Thermal Emission Spectrometer de la sonda Mars Global Surveyor. Potser les diferències entre aquests dos instruments podrien fer inadequat la comparació entre les seves dades.

tempestes-de-pols.jpg

Per més informació, visiteu aquest enllaç. Fotografia de Planetary Photojournal.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Setembre 10, 2007 11:13 am

    […] 11 Abril 2007. Les tempestes de pols, estan fent més calent el planeta Mart?  […]

Deixa un comentari