El RXTE observa la conducta d’una estrella de neutrons.

El dia 10 d’octubre de 2010, el satèl·lit INTEGRAL de l’ESA, va detectar una transitória font de raigs X en direcció a Terzan 5, un cúmul globular d’estrelles situat al voltant de 25.000 anys llum de nosaltres, en la contel·lació de Sagittarius. L’objecte anomenat IGR J17480-2446, es va classificar com un sistema binari de baixa massa de raigs X, on una estrella de neutrons gira al voltant d’una estrella semblant al Sol i que atrau un flux de matèria. Una segona emissió de raigs X provenent del mateix cúmul, va ser enregistrada per l’equip de recerca de Linares amb el nom de T5X2.

Tres dies després del descobriment d’aquesta font, el RXTE va observar T5X2 i va detectar polsos regulars en la seva emissió, el que indicava que l’objecte era un púlsar, un tipus d’estrella de neutrons que emet energia electromagnètica a intervals periòdics. L’objecte disposa d’un potent camp magnétic que dirigeix el gas que cau en direcció als pols magnétics de l’estrella, produint regions calentes que giren amb l’estrella de neutrons que donen pas als polsos de raigs X.

Científics del Goddard Space Flight Center, van determinar la rotació de T5X2 (l’estrella de neutrons), amb un període de 11 vegades per segon, determinant que el moviment orbital del púlsar imparteix petits canvis, encara que regulars en la freqüència dels pols, i que indiquen que el púlsar i la seva companya similar al Sol, giren un al voltant de l’altre cada 21 hores.

Aquest gràfic es basa en ls dades del RXTE, que proporciona una visió prèvia dels canvis dels raigs X de T5X2, durant els esclats dels dis 13 al 19 de novembre de 2010. A mesura que la persistència d’emissió de raigs X augmenta, les tases de brillantor dels esclats disminueixen.

629000main_lightcurve_670.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Gener 19, 2013 8:03 pm

    […] 12 Març 2012. El RXTE observa la conducta d’una estrella de neutrons. […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80