Galàxies intimant.

El Telescopi de Rastreig del VLT (VLT Survey Telescope, VST) de l’ESO, situat a l’observatori del Paranal a Xile, ha enregistat una fascinant col·lecció d’imatges en interacció en el Cúmul de galàxies d’Hercules. La nitidesa d’aquesta nova imatge, així com els centenars de galàxies enregistrades en gran detall i en menys de tres hores d’exposició, indiquen la gran capacitat del VST i de la seva gran càmera OmegaCAM.

El Cúmul de galàxies d’Hercules (també conegut com Abell 2151) està situada a uns 500 milions d’anys llum de nosaltres en la constel·lació d’Hercules. Es diferència d’altres conjunts de galàxies properes en molts aspectes, a pesar de la seva forma irregular, conté una amplia varietat de tipus de galàxies, particularent joves espirals amb formació estel·lar, encara que no s’observen galàxies gegants el·líptiques.

La nova imatge va ser enregistrada amb el VST, l’últim telescopi que s’ha afegit als ja existents a l’Observatori Paranal de Xile. El VST és un telescopi d rastreig equipat amb l’instrument OmegaCam de 268 megapixels, que proporciona imatges de grans regions del cel.

En aquesta imatge, podem observar diferents parells de galàxies apropant-se, fusinant-se per formar  una única galàxia de major grandària. Les nombroses interaccions i el gran nombre de galàxies espirals amb formació estel·lar i quantitat de gas , provoquen que els membres del cúmul d’Hercules s’assemblin a joves galàxies que podem observar   en un univers llunyà. Degut a aquesta similitud, els astrònoms creuen que el Cúmul de galàxies d’Hercules és un cúmul relativament jove. Es un dinàmic i vibrant eixam de galàxies que algun dia madurarant per convertir-se en un cúmul semblant als cúmuls de galàxies velles, més típics en el nostre veïnat.

eso1211a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80