Matèria fosca entre galàxies.

Aquesta imatge composta ens mostra la distribució de la matèria fosca en les galàxies, així com el gas calent que sobresurt de la fusió del centre del cúmul galàctic Abell 520, format a partir d’una violenta col·lisió de cúmuls de galàxies massives que és troben situades a uns 2.400 milions d’anys llum de la Terra.

Les dades de l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, ens mostren el gas calent de la col·lisió del cúmul, en color verd. El gas proporciona l’evidència de la col·lisió. Les dades òptiques provenen del Telescopi Espacial Hubble i del Telescopi Canadà-França-Hawaii (CFHT) situat a Hawaii i, que ens mostren ls seves dades en colors vermell, verd i blau. La llum de les estrelles situades dins dels cúmuls de galàxies, fetes amb observacions del CFHT, s’han suavitzat per mostrar millor la situació de les galàxies, en color taronja.

Les regions de color blau, determinen la situació de la major part de la massa del cúmul, que està dominada per la matèria fosca. La matèria fosca es una substància invisible que ocupa la major part de l’univers. El mapa de la matèria fosca es deriva de les observacions del Hubble, mitjançant la detecció de la llum procedent d’objectes llunyans, distorsionada pels cúmuls galàctics, un efecte anomenat lent gravitacional. La barreja de colors blau i verd del centre de la imatge, ens mostra un grumoll de matèria fosca, que resideix a prop de la major part del gas calent, on hi ha poques galàxies.

Aquest descobriment confirma les anteriors observacions d’una regió de matèria fosca, anunciada l’any 2007. El resultat podria presentar un desafiament a les teories bàsiques de la matèria fosca, que prediuen que les galàxies haurien d’estar ancorades a la matèria fosca, fins i tot durant una poderosa col·lisió entre elles.

a520_w1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80