Clima espacial: explosions a Venus.

Dins de la grandària del sistema solar, Venus i la Terra estan gairebé a la mateixa distància del Sol. No obstant això, els dos planetes es diferencien radicalment: Venus és uns 100 vegades més calent que la Terra i els seus dies tenen una durada de més de 200 vegades els dies terrestres.

L’atmofera de Venus és tan espessa que la nau que ha sobreviscut més temps en la seva superfície, ho va fer només en dues hores. Hi ha una altre gran diferència, la Terra té un camp magnètic i Venus no, aquesta gran diferència és important alhora d’avaluar els efectes del Sol a cada planeta.

A mesura que el vent solar és precipita cap a l’exterior a gairebé 1,7 milions de quilòmtres per hora, és pot aturar en certa manera a uns 44.000 quilòmetres  quan topa amb el gegantí camp magnètic de la Terra, que envolta tot el planeta i que s’anomena magnetosfera. La major part del vent solar flueix al voltant de la magnetosfera, però en certes circumstàncies pot entrar generant una varietat d’efectes dinàmics que afecten al clima terrestre.

Venus no disposa d’aquest escut protector, però segueix sent una roca inamovible envoltada d’una atmosfera que s’altera i actua amb el vent solar, provocant interessants efectes en el se clima.

Un recent estudi, que apareix publicat en la revista Journal of Geophysical Research, indica la clara evidència que Venus disposa d’un tipus de turbulència meteorològica espacial, bastant comú a la Terra, anomenada anomalia del flux calent. Aquesta anomalia, també coneguda com HFA, provocat per  un canvi temporal del vent solar que normalment es mou més enllà del planeta. Aquest augment sobtat del HFA, fa que el material quedi engolit d’una forma inversa.

En aquesta imatge, podem observar les discontinuïtats del vent solar i que mantenen en contacte amb un arc de xoc amb el planeta i que poden recollir un conjunt de partícules calentes, anomentat anomalia del flux calent (HFA). Un HFA actua a Venus com un efecte de buit, arrencant material de la seva atmosfera.

627072main1_hfa-670.jpg 

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80