La sonda Cassini detecta aire fresc a Dione.

La sonda espacial Cassini de la NASA ha “ensumat” ions d’oxigen molecular situts al voltant de Dione, una lluna gelada de Saturn i que d’aquesta manera confirma per primera vegada l’existència d’una tènue atmosfera. Els ions d’oxigen són molt escassos(un per cada 11 centímetres cúbics d’espai, o 90.000 pe metre cúbic) i que mostren l’atmosfera extremadament prima de Dione.

En la superfície de Dione, l’atmosfera seria tan densa com l’atmosfera terrestre situada a 480 quilòmetres d’alçada. La detecció d’aquesta tènue atmosfera, coneguda com exosfera, es descriu en un recent artícle publicat en la revista Geophysical Research Letters.

“Ara sabem que Dione, a més dels anells de Saturn, o el satèl·lit Rhea, és una font de molècules d’oxigen”, ha comentat en Robert Tokar, membre de l’equip de recerca de la missió Cassini. “Això demostra que l’oxigen molecular és realment comú en el sistema solar i reforça la idea que pot provenir d’un procés que no implica la vida”.

L’oxigen de Dione sembla provenir dels fotons solars o partícules energètiques que provenen de l’espai i bombardegen la superfície d’aquesta lluna, on segurament existeix aigua gelada i que d’aquesta manera allibera molècules d’oxigen. Tokar, a manifestat que els científics estan buscant altres processos, inclosos els gelològics per explicar l’origen de l’oxigen.

pia07691-br500.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Febrer 21, 2013 6:43 pm

    […] 5 Març 2012. La sonda Cassini detecta aire fresc a Dione. […]

Deixa un comentari