Observant les estrelles de la galàxia nana d’Antlia.

Les  miríades de tènues estrelles que componen la galàxia nana d’Antlia, estan situades a quatre milions d’anys llum de la Terra, per aquest motiu el Telescopi Espacial Hubble ens ofereix aquesta imatge on queda clar que les estrelles estan molt prperes a la nostra Via Làctia. Aquesta petita galàxia molt feble i escasament poblada va ser descoberta l’any 1997.

Encara que petita, la Nana Antlia és un lloc dinàmic amb estrelles en diferents etapes d’evolució, joves i velles. Les estrelles més joves, es troben en les regions centrals on la formació d’estrelles es més alta. Les estrelles més velles, així com els cúmuls globulars estan situats en les regions externes.

No està clar si la Nana Antlia forma part del nostre veïnat galàctic, anomenat Grup Local. Probablement es troba més enllà dels límits normalment acceptats del grup. Tot i que força aïllada, es creu que ha pogut interactuar amb altres grups d’estrelles. L’evidència prové de la galàxia NGC 3109, situada a prop de la Nana Antlia (tot i que no es visible en aquesta imatge). Ambdues galàxies mostren indicis on les estrelles es mouen a velocitats comparables, una proba que indica que haurien estat lligades gravitacionalment en algun  moment del passat.

La imatge va ser presa a partir d’observacions en llum visible i infraroja a través de la Wide Field Channel i de l’Advanced Camera for Surveys, situades en el telescope Hubble. El camp de visió cobreix un camp aproximat de 3,2 per 1,5 minuts d’arc.

potw1209a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Gener 21, 2013 1:11 am

    […] 4 Març 2012. Observant les estrelles de la galàxia nana d’Antlia. […]

Deixa un comentari