WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-18 23:34:13' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El telescopi Spitzer descobreix buckyballs sòlids a l’espai.

Uns astrònoms utilitzant les dades del telescopi espacial Spitzer, han observat per primera vegada buckyballs en forma sòlida. Abans d’aquest descobriment, les esferes microscòpiques de carboni només s’havien observat en forma de gas en el cosmos.

Formalment s’anomenent “buckministerfullerene”, les buckyballs s’anomenen d’aquesta manera per la seva semblança amb les cúpules geodèsiques de l’arquitecte Buckminister Fuller. Aquestes esten una estructures còsmiques, es componen de 60 àtoms de carboni disposades en una esfèra buida, com una pilota de futbol. La seva inusual estructura les fa candidats ideals per aplicacions elèctriques i químiques a la Terra, incloent-hi els materials superconductors, medicaments, sistemes de purificació d’aigua o armadures.

En aquest descobriment , els científics de l’Spitzer van detectar minúscules partícules de matèria, que consisteixen en buckyballs apilades. Van ser observades al voltant d’una parella d’estrelles conegudes com “XXOphiuchi” situades a uns 6.500 anys llum de la Terra, amb una quantitat que serviria per omplir l’equivalent al volum de 10.000 muntanyes Everest.

“Aquestes buckyballs, s’apilen per formar un sòlid com les taronges dins d’una caixa”, ha comentat Nye Evans, membre del la Keele University d’Englaterra, principal responsable de la recerca publicada al Monthly Notices de la Royal Astronomical Sciety. “Les partícules detectades són minúscules, molt més petites que l’amplada d’un cabell, però cada partícula pot contenir molts milions de buckyballs”.

ssc2012-03_rec.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari