Transformació de galàxies.

Moltes de les galàxies de l’univers són com la nostra, mostrant bells braços espirals que embolcallen un brillant nucli. En aquesta imatge presa per la càmera Wide Field Camera3, situada a bord del Telescopi Espacial Hubble, podem observar alguns exemples, que inclouen una galàxia inclinada situada en la part inferior de la imatge, que brilla darrera d’una estrella de la nostra Via làctia, així com la petita espiral situada en la part superior central.

Altres galàxies són encara més estranyes en la seva estructura, com la Markarian 779, situada en la part superior central d’aquesta imatge i que té una aparença distorsionada, ja que probablement és el resultat d’una recent fusió entre dues galàxies. Aqusta col·lisió va destruir els braços espirals de les galàxies i en va dispersar gran part del seu gas i pols, transformant-los en una sola galàxia peculiar amb una forma única.

Aquesta galàxia forma part del catàleg de Markarian, una base de dades de més de 1.500 galàxies i que porten el nom de B.E. Markarian, un astrònom armeni que les va estudiar en la dècada dels anys 1960. Van contemplar el cel en una recerca d’objectes brillants amb l’emissió inusualment forta de la radiació ultraviolada.

La radiació ultraviolada pot provenir d’una varietat de fonts, de manera que el catàleg de Markarian és mol divers. Un excés d’emissions ultraviolades pot ser el resulat d’un nucli “actiu” galàctic, impulsat per un forat negre supermassiu situat en el seu centre. També pot ser la causa d’esdeveniments d’intensa formació estel·lar, o possible col·lisions galàctiques.

622460main_potw1206a-670.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari