El Planck, més a prop del projecte còsmic.

La missió Planck de l’ESA, ha posat de manifest que la nostra galàxia conté illes de gas fred i una misteriosa boira de microones que no s’havia observat fins ara. Aquests resultats proporcionen als científics noves i importants dades per entendre l’estructura còsmica.

Aquests nous resultats s’han presentat aquesta setmana en una conferència interncional a Bologna, on astrònoms de tot el món han intercanviat resultats d’aquesta missió.

Aquests resultats inclouen el primer mapa de monòxid de carboni que envolta tot el cel. El monòxid de carboni, és un constituent dels núvols freds, que poblen la Via Làctia i d’altres galàxies. Predominantment de molècules d’hidrogen, aquests núvols proporcionen les reserves de material de les quals neixen les estrelles.

No obstant això, les molècules d’hidrogen són difícils de detectar perquè no emeten radiació fàcilment. Formes de monòxid de carboni en condicions similars, tot i que és molt rar, emeten llum més fàcilment i per tant són més fàcils de detectar. Així, els astrònoms, els utilitzen per rastrejar els núvols d’hidrogen.

“El Planck resulta ser un excel·lent detector de monòxid de carboni del cel”, ha comentat en Jonathan Aumont, membre del Institut d’Astrophisique Spatiale de la Universitat de paris XI.

Les recerques de monòxid de carboni realitzades amb els radiotelescopis situats en la superfície terrestre, són extremadament lens, per tant queden limitats a regions del cel on els núvols moleculars ja són coneguts o es creu que existeixen.

Aqusta imatge ens mostra tot el cel amb la distribució del monòxid de carboni (CO), una molècula utlitzada pels astrònoms per localitzar els núvols moleculars a l’univers. Les imatges en requadres ens mostren una visió augmentada de tres regions individuals del cel, on el Planck ha detectat grans concentracions de CO: Cepheus, Taurus  i Pegasus respectivament.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari