Nova imatge de la nebulosa planetària de la Lyra.

El Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, ha enregistrat aquesta curiosa fotografia de la nebulosa planetària de la Lyra M-57.

Aquesta nebulosa, és va formar amb el material expulsat fa uns 20.000 anys, per una estrella que és troba en les últimes etapes de la seva vida. Aquest núvol està situat a uns 2.300 anys llum de nosaltres i la seva grandària augmenta a rao de 38 quilòmetres per segon aproximadament.

L’anell és un cilindre gruixut de gas i pols que brilla al voltant de l’estrella. Mentre l’estrella continuí consumint el seu combustible, el nucli ´s’anirà tornant més petit i calent, evaporant el seus estrats exteriors. La càmera infraroja del telescopi, ha detectat aquest material expulsat des de l’estrella.

Les fotografies prèvies a la del Spitzer, ens mostraven normalment un bucle més reduït que brillava a prop de l’estrella. Les regions exteriors són especialment visibles perquè el Spitzer veu la llum infraroja de les molècules d’hidrogen. Aquestes molècules emeten llum infraroja perquè han adsorbit radiació ultraviolada des de l’estrella o be han estat escalfades pel vent de la mateixa estrella.

m-57.jpg

Per més informació visiteu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juny 12, 2007 5:38 pm

    […] 5 Abril 2007. Nova imatge de la nebulosa planetària de la Lyra. […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.