Pot canviar la durada del dia a Venus ?.

La sonda espacial Venus Express de l’ESA, ha descobert que el nostre veí planetari, cobert permanentment de núvols, gira més lentament del que indicaven les mesures efectuades. Observant a través de la densa atmosfera en radiació infraroja, l’orbitador ha localitzat estructures de la seva superfície que no estaven en el lloc on haurien d’haver estat.

Utlitzant l’instrument VIRTIS  en longituds d’ona infraroges, per poder penetrar dins de la gruixuda capa de núvols, els científics han estudat les característiques superfícials i han descobert alguns desplaçaments de fins a 20 quilòmetres, si s’acceptés la velocitat de rotació mesurada per la sonda Magallanes de la NASA, a principis de 1990.

Aquests mesuraments detallats estan ajudant als científics a determinar si Venus té un nucli sòlid o líquid i que ajudaria a la nostra comprensió en la formació del planeta i com ha evolucionat.

Si Venus té un nucli sòlid, la seva massa ha d’estar més concentrada en el seu centre, en aquest cas, la rotació del planeta reaccionaria menys a les forces externes.

La més important d’aquestes forces està causada per la densa atmosfera, on hi ha més de 90 vegades la pressió atmosferica terrestre, així com sistemes climàtics d’alta velocitat, que és creu poden canviar la velocitat de rotació del planeta a través de la seva fricció amb la superfície.

La Terra experimenta un efecte similar, el qual està causat en gran part pels vents i les marees. La durada d’un dia a la Terra, pot canviar aproximadamen en una mil·lésima de segon i depén de les estacions, amb uns diferents patrons de vents i temperatures en el transcurs de l’any.

En els any 1980 i 1990, els orbitadors Venera i Magallanes, va fer mapes de radar de la superfície de Venus, així com de la complexa atmosfera del planeta. Aquests mapes ens van donar un primer punt de vista global i detallat d’aquest únic i hostil món.

Durant la seva missió de quatre anys, la Magallanes va ser capaç d’observar les característiques de la rotació del planeta i va permetre als científics determinar la durada del dia a Venus, equivalent a 243,0185 dies terrestres.

Ara les característiques superficials observades 16 anys més tard per la Venus Express, indiquen que la durada del dia a Venus s’hauria d’incrementar uns 6,5 minuts més.

wp_04_large1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently