Una maternitat estel·lar.

 Aquesta nova imatge ens mostra una maternitat d’estrelles anomenada NGV 3324 i que va ser enregistrada amb l’instrument Wide File Imager, instal·lat en el telescopi MPG/ESO de 2,2 metres de diàmetre de l’ESO, situat a l’observatori de La Silla, a Xile. La intensa radició ultraviolada emesa per varies joves estrelles de NGC 3324, provoca la brillantor del núvol  de gas en diferents colors i que ha generat una cavitat en el gas i la pols circumdant.

NGC 3324 està situada en la constel·lació austral de Carina, a uns 7.500 anys llum de nosaltres. Es troba al nord de les afores de la caòtica Nebulosa Carina. Un ric dipòsit de gas i pols situat en la regió de NGC 3324 va subministrar l’esclat del naixement estel·lar ja fa alguns milions d’anys, el que va provocar la formació d’alguns estrelles molt massives i calentes que destaquen en aquesta imatge.

Els vents estel·lars i la intensa radició d’questes joves estrelles han creat un forat en el gas i la pols del seu voltant. Això es encara més evident si observem la paret de material que podem observar en la regió central dreta de la imatge. La radiació ultraviolada que prové de les joves i calentes estrelles arranca els electrons de les capes exteriors del àtoms d’hidrogen, que alhora són recapturats, provocant una brillantor rogenca, característica dels salts de nivell energètic que pateixen d’una manera constant els electrons. Altres elements ens mostren diferents colors, com el característic i brillant groc verdós del dues vegades oxigen ionitzat, situat en les regions centrals de la imatge.

Al igual que amb els núvols del cel del nostre planeta, els observadors de les nebuloses troben certes similituds amb aquest núvol còsmic. Un dels sobrenoms d’aquesta regió, NGC 3324 és la de la nebulosa Gabriela Mistral, la poetessa xilena, guanyadora d’un premi Nobel. La paret de gas i pols de la dreta guarda una certa semblança amb el rostre humà observat de perfil, sent la protuberància central la part que correspondria al nas.

eso1207a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Febrer 21, 2013 6:44 pm

    […] 9 Febrer 2012. Una maternitat estel·lar. […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80