WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 01:02:40' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

G350.1-0.3, el romanent de l’explosió d’una supernova contra una estrella de neutrons.

Probes vitals respecte els extrems devastados en les vides de les estrelles massives, és poden trobar en l’estudi de les conseqüències de les seves explosions. En els més de dotze anys d’estudis científics, l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, ha estudiat molts d’aquests romanents de supernoves escampats per tota la galàxia.

 L’últim exemple d’aquesta important recerca és la nova imatge del Chandra, en concret del romanent de la supernova coneguda com G350.1-0.3. Aquesta regió de runes estel·lars, està situada a uns 14.700 anys llum de nosaltres, en direcció al centre de la Via Làctia.

Les dades del Chandra i del telescopi XMM-Newton del’ESA, ens mostren a G350.1-0.3, com un objcte compacte que podria ser el dens nucli d’una estrella que va explotar . La posició d’aquesta estrella de neutrons està situada en el centre de l’emissió de raigs X. Si l’explosió de la supernova es va produir a prop del centre d’emissió de raigs X,  l’estrella de neutrons probablement va rebre una forta sotragada de l’explosió de la supernova.

Les dades del Chandra i daltres telescopis suggereixen que aquest romanent de supernova tal com apareix en la imatge, i que podria tenir una antiguitat d’entre 600 i 1.200 anys. Si la posició estimada és correcta, això significa que l’estrella de neutrons s’ha mogut a una velocitat d’almenys 5,5 milions de quilòmetres per hora des de l’explosió. Això és comparable a la velocitat excepcionalment alta derivada de l’estrella de neutrons Puppis A i que proporciona l’evidència de com poden ser de poderoses les ones de xoc de les explosions de supernoves a les estrelles de neutrons.

g350.jpg

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari