Un zoom ens mostra una llunyana galàxia.

Gràcies a la preséncia d’una “lent natural” que ens proporcona un zoom per observar l’espai, el Telescopi Espacial Hubble de la NASA ha descobert una galàxia augmentada.

Aquesta observació proporciona una oportunitat única per estudiar les propietats físiques de la formació de les estrelles en una galàxia, quan llavors l’univers només tenia un terç de la seva edat actual.

Una lent gravitatòria es produeix quan l’espai queda deformat per un objecte més massiu situat a prop de nosaltres, que pot ser el Sol, un forat negre o tot un cúmul de galàxies. La llum dels objectes més llunyans és distorsiona i la seva llum augmenta a mesura que passa a través d’aqusta regió que pertorba la llum gràcies a la gravetat.

Un equip d’astrònoms dirigit per Jane Rigby del Goddard Space Flight Center, ha observat un dels exemples més notables de lents gravitacionals, un arc de llum de gairebé 90 graus, situat en el cúmul de galàxies RCS2 032.727-132.623. La visió del Hubble ens mostra un gran detall, que mai és podria aconseguir sense l’ajut de la lent gravitacional.

La presència de la lent ajuda a mostrar com van evolucionar les galàxies fa uns 10.000 milions d’anys, fins els nostres dies. Mentre que les galàxies més properes han evolucionat i es troben en la part final de la història de les seves estrelles, les galàxies llunyanes ens mostren la formació estel·lar en un univers primitiu. La llum dels primers esdeveniments arriba a la Terra d’una manera molt feble. Aquests detalls podrien estar fora de l’abast de la visió del Hubble, de no ser per l’augment provocat pr la gravetat en una regió entermèdia.

hs-2012-08-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari