L’esmorteïment de la formació estel·lar en z~1, o la natura vs. nutrició.

Resultats del Gemini Cluster Astrophysics Spectroscopic Survey (GCLASS), ens mostren que les galàxies amb desplaçament al vermell al voltant d’u, tenen la meitat de la formació estel·lar. En un recent article publicat en la revista Astrophysical Journal, el seu responsable l’Adam Muzzin i els seus col·laborados indiquen que tant la massa, com el medi estel·lar juguen un gran paper en la determinació de la formació i l’extinció de la formació d’estrelles.

La formació estel·lar de les galàxies depèn de la “natura” o de la ”nutrició” ?. En altres paraules, aquest és un procés d’auto regulació, controlat per les mateixes propietats de les galàxies, com ara poden ser la massa total de les estrelles (és a dir la “naturalesa”), o bé està controlada per processos externs de les galàxies, com el medi ambient on viuen (és a dir la “nutrició”). En un univers proper, sabem que els dos factors són importants, però en desplaçaments al vermell z ~1, quan llavors l’univers només tenia al voltant del 40% de la seva edat, el seu entorn a gran escala hi havia una gran formació estel·lar, la importància de la formació de galàxies no estava tant clar.

Adam Muzzin i els seus col·laborados, han utilitzat el Gemini Multi-Object Spectrograf (GMOS) situat en el telescopi Gemini Nord, per fer una àmplia pressa de dades amb l’espectroscopi de 10 llunyans cúmuls de galàxies amb el z = 1. Aquesta recerca feta amb el GCLASS, ha estat el primer en estudiar uns cúmuls galàctics amb un gran desplaçament al vermell. L’espectroscopia del GMOS és fonamental, ja que permet a l’equip de recerca mesurar en precisió les galàxies que pertayen al cúmul i mesurar les respectives taxes de formació estel·lar.

Els resultats del GCLASS, indiquen que fins i tot quan les galàxies de gra massa viuen en ambients d’alta densitat, com els cúmuls, la massa i el medi ambient estel·lar són independenment responsables d’aturar la formació estel·lar en les galàxies amb z=1.

Podem observar la fracció de formació estel·lar en galàxies, en funció de la massa estel·lar en diferents radis de concentració dels cúmuls galàctics.

fig3.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Gener 19, 2013 8:04 pm

    […] 1 Febrer 2012. L’esmorteïment de la formació estel·lar  en z-1, o la natura vs la nutrició. […]

Deixa un comentari