WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 21:07:31' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El passat turbulent de les galàxies massives.

Utlitzant el telescopi APEX, un equip d’astrònoms han localitzat la relació més evident descoberta fins ara, entre els esclats més potents en formació estel·lar de l’univers primitiu i les galàxies més massives observades fins ara. Les galàxies, que és va formar amb espectaculars esclats estel·lars en un univers primigeni, van ser testimonis de l’abrupta interrupció del naixement d’estrelles, deixant d’aquesta manera el seu aspecte actual: galàxies massives, però passives, amb estrelles molt antigues. Els astrònoms també tenen una explicació per aquest ràpid final dels esclats de formació estel·lar: el naixement dels forats negres supermassius.

Els astrònoms han combinat les observacions de la càmera LABOCA, utilitzada per l’ESO en el telescopi de 12 metres del Atacama Pathfinder Experiment (APEX),amb les dades obtingudes amb el Very Large Telescpe i el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, entre d’altres, per observar que, en aquestes brillants i llunyanes galàxies s’uneixen en grups de cúmuls.

Com més a prop s’agrupen les galàxies, més massius són els seus halos de matèria fosca, la matèria invisible que compon la major part de les galàxies. Aquests nous resultats són les mesures més precises de cúmuls galàctics obtinguts fins ara. Les galàxies estan tant lluny, que la seva llum ha trigat al voltant de deu mil milions d’anys en arribar a nosaltres, de manera que les veiem tal com eren en aquell temps. En aquells moments, l’univers primitiu estava vivim el fenomen més intens de formació estel·lar conegut, denominat, “esclat de formació estel·lar”, o starbust.

La càmera LABOCA situada en el telescopi APEX, ens mostra ls llunyanes galàxies sotmeses a una intensa activitat de formació estel·lar. Aqusta imatge ens mostra la regió anomenada Extended Chandra Deep Field South, situada en la constel·lació de Fornax.

Les galàxies observades pel LABOCA es mostren en color vermell, superposades a la visió infraroja de la càmera IRAC situada en el Telescopi Espacial Spitzer.

eso1206a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Gener 13, 2013 1:30 pm

    […] 31 Gener 2012. El passat turbulent de les galàxies massives. […]

Deixa un comentari