El Hubble celebra el 20é aniversari de la SN 1987A.

Fa dues dècades, els astrònoms varen observar una de les explosions estel·lars més brillants dels últims 400 anys.

La responsable va ser el que s’anomenaria com a supernova 1987A. El Telescopi Espacial Hubble, va ser un dels observatoris que van controlar les seqüeles d’aquesta explosió.

La imatge ens mostra la regió sencera que hi ha al voltant de la supernova, on podem observar com a estructura més prominent, un anell amb dotzenes de brillants esferes. Una ona de xoc amb material, desencadenada per l’explosió estel·lar està llançant des de l’interior un anell escalfant-lo i fent que brilli. Aquest anell te ara una grandària d’un any llum aproximadament, i és possible que és comences a formar 20.000 anys abans de la mateixa explosió.

Els astrònoms varen detectar la brillant explosió l’any 1987, i des de llavors s’han format aquestes dotzenes de brillants esferes, que només el Hubble pot observar individualment. En els propers anys, l’anell sencer estarà en flames mentre absorbeix tota l’energia de l’explosió. D’aquesta manera l’anell és tornarà prou brillant com per aclarir els contorns de l’estrella, donant així nova informació de com expulsava l’estrella el material abans de l’explosió.

La regió rosada situada en el centre de l’anell és “runa” de l’explosió de la supernova. Aquesta runa brilla al ser escalfada per els elements radioactius, principalment titani 44, creats en el mateix instant de l’explosió. Aquesta runa continuarà brillant durant moltes dècades.

Els dos objectes brillants que semblen fars d’automòbil, són un parell d’estrelles situades en el Núvol Gran de Magallaes, la supernova és dins d’aquest núvol a uns 163.000 anys llum de nosaltres.

sn1987a.jpg

més informació a, http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2007/10/image/a

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 5, 2007 11:37 am

    […] 3 Abril 2007. El Hubble celebra el 20é aniversari de la SN 1987A. […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80