Una nova visió d’una icona.

Observem la Nebulosa de l’Àguila com mai. L’any 1995, el Telescopi Espacial Hubble, va enregistrar els “Pilars de la Creació”, aquesta imatge és va convertir en una icona del segle XX. Ara, dos dels observatoris en òrbita de l’ESA, ha recollit nova llum respecte aquesta enigmàtica regió de formació estel·lar.

La Nebulosa de l’Àguila, està situada a uns 6500 anys llum de nosaltres, dins de la constel·lació de Serpens. Conté un grup de joves estrelles molt calentes, NGC 6611, que són visibles amb petits telescopis i que alhora esculpeixen i il·luminen el gas i la pols circumdant, i que com a conseqüència d’això podem observar uns enormes cavitats i pilars d’alguns anys llum de grandària.

La imatge del Hubble ens mostra que noves estrelles neixen dins dels pilars, en les profunditats de petites estructures, conegudes com “glòbuls gasosos volatilitzats”, o EGGs. Com a conseqüència de la pols, la imatge del Hubble en llum visible no és possible veure el seu interior i mostrar d’aquesta manera les joves estrelles que la il·luminen.

Aquesta nova imatge del Herchel Space Observatory de l’ESA, ens mostra els amplis pilars de gas i pols, capturats amb infraroig llunyà, de manera que permet als astrònoms observar l’interior de les estructures de la nebulosa.

Així mateix, el telescopi XMM-Newton de l’ESA, ens mostra en radiació X, les joves i calentes estrelles responsables de la “talla” dels pilars.

m16_herschel_xmm_02.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Gener 13, 2013 11:47 pm

    […] 20 Gener 2012. Una nova visió d’una icona. […]

Deixa un comentari