“El Gras”, un immens i llunyà cúmul de galàxies.

Un jove i massiu cúmul de galàxies extremadament calent, el més gran observat fins ara en un univers llunyà, ha estat estudiat per un equip internacional que ha utilitzat el Very Large Telescope (VLT) de l’ESO, l’Observatori de raigs X Chandra i l’Atacama Cosmology Telescope. Els nous resultats es va anunciar el passat 10 de gener de 2012, en la 219ª Reunió de la Societat Astronòmica Americana d’Austin (Estats Units).

El nou cúmul de galàxies descobert, ha estat nomenat popularment, “El Gras”. Està compost per dos subcúmuls de galàxies en procés de fusió, que s’ajunten a alguns milions de quilòmetres per hora i que estan tant lluny que la seva llum ha viatjat prop de set mil milions d’anys llum per arribar a la Terra.

“Aquest cúmul, és el més massiu, el més calent i el que més raigs X emet de tots els cúmuls trobats fins ara, a aquesta distància o dels més llunyans”, ha comentat en Felipe Menanteau, membre de la Universitat de Rutgers i responsable de l’equip de recerca. “Dediquem molt de temps d’observació a “El Gras” i estem satisfets per haver observat aquesta sorprenent col·lisió de cúmuls”.

eso1203a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Febrer 21, 2013 6:44 pm

    […] 13 Gener 2012. “El Gras”, un immens i llunyà cúmul de galàxies. […]

Deixa un comentari