Revolucionari sistema d’òptica adaptativa ens mostra imatges en gran detall.

El dia 16 de desembre de 2011, després d’una dècada de dur treball en el telescopi Gemini Sud situat a Xile, amb els primers resultats d’una nova generació d’òptica adaptativa (AO) produint la primera imatge de gran camp profund estel·lar. L’objectiu de la imatge en un dens cúmul globular d’estrelles anomenat NGC 288, que ens mostra el límit teòric del gran miral del telescopi de 8 metres de diàmetre.

La nitidesa de la primera llum amb aquest nou sistema demostra el potencial el nou sistema que esta  punt de proporcionar una poderosa eina per l’estudi d’una amplia gamma de fenòmens, que pot anar des de la recerca d’un forat negre situat en el centre d’una galàxia, fins a estudiar l’evolució de les estrelles. Anomenat Multi-conjugate adaptative optics System (GeMS), el sistema utilitza cinc estrelles guia artificials produïdes per un làser i que ofereix una àrea més gran del cel per l`observació amb el sistema d’òptica adaptativa (una àrea deu vegades de cel més gran que qualsevol sistema AO operatiu fins ara).

En la imatge podem observar la “primera llum” del telescopi Gemini Sud amb una imatge GeMS/GSAOI, que ens mostra la regió central del cúmul globular NGC 288. La imatge està presa a l,65 micres (banda H) el passat dia 16 de desembre de 2011, amb un camp de visió de 87 X 87 segons d’arc. La mitjana de resolució és lleugerament inferior a 0,080 segons d’arc, amb una variació de 0,002 segons d’arc. El temps d’exposició és de 13 minuts. Els diferents requadres de la dreta ens mostra en detall, la comparació amb el sistema clàssic d’AO.

ngc288h.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Gener 13, 2013 1:34 pm

    […] 9 Gener 2012. Revolucionari sistema d’òptica adaptativa ens mostra imatgs en gran detall. […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80