Asteroides binaris.

Últimament els astrònoms han descobert molts asteroides binaris en el Sistema Solar. El que fins ara era norma general, observar un únic asteroide en una òrbita al voltant del Sol, està canviant per motiu de descobrir asteroides formant asteroides binaris, que orbiten dins d’un centre de gravetat comú.

Quan l’any 2000 és va descobrir l’asteroide 90 Antiope, degut a les tècniques emprades tant sols és va observar un sol objecte. Però els nous telescopis, en concret el telescopi Keck II de 10 metres de diàmetre situat a l’illa de Hawaii, ha estat capaç amb el seu sitema d’òptica adaptativa d’observar aquest asteroide amb dos objectes.

Observacions encarà més recents amb el telescopi de l’ESO de 8 metros de diàmetre a Xile, ha aconseguit mesurar les diferencies de brillantor i rotació d’aquests objectes. Les observacions d’aquest telescopi, ens mostren a 90 Antiope com a dues piles de runa, plenes de petites pedres, que orbiten una al costat de l’altre.

Cada asteroide te unes mides d’uns 86 quilòmetres aproximadament i estan separats entre ells per uns 171 quilòmetres.

En una d’aquestes observacions fetes l’any 2005, és va poder observar un eclipsi mutu, o ocultació entre els dos petits asteroides. Durant aquest període, s’esperava que l’ombra d’un caigués en l’altre, enfosquint la seva brillantor combinada, per determinar d’aquesta manera les seves dimensions.

El parell d’asteroides, és segurament el romanent d’un asteroide antic més gran i destruït per algun impacte amb un altre objecte al voltant de 2,5 milions d’anys.

asteroides-binaris.jpg

més informació a, http://www.berkeley.edu/news/media/releases/2007/03/29_antiope.shtml

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 5, 2007 1:14 pm

    […] 2 Abril 2007. Asteroides binaris.  […]

Deixa un comentari