El telescopi Gemini enregistra les taques vermelles de Júpiter.

Podem observar una imatge d’alta resolució realitzada per l’Observatori Gemini, on es mostren dues taques gegants vermelles situades en el planeta Júpiter, quasi-bé tocant-se i situades a l’hemisferi sud del planeta.

La imatge va ser obtinguda en radiació d’infraroig proper i utilitzant el sistema d’òptica adaptativa que corregeix en temps real les distorsions causades per la turbulència atmosfèrica terrestre. El resultat és una imatge que rivalitza amb les imatges obtingudes des de l’espai.

L’infraroig proper ens mostra les regions vermelles en color blanc, a diferència de les imatges obtingudes en longituds d’ona visible.

“Va ser difícil aconseguir aquesta imatge”, ha comentat l’astrònom Chad Trujillo, membre de l’equip científic de l’observatori. “Des de que s’utilitza l’òptica adaptativa necessitem un objecte proper en forma d’estrella que faci de guia, així que vam trobar un moment que la lluna Io de Júpiter, estava prou a prop del planeta i que les taques vermelles estaven situades de forma òptima en el disc del planeta. Afortunadament, tot va sortir segons el previst la tarda del dia 13 de juliol i llavors varem estar capaços de capturar aquesta imatge”.

Les dues regions vermelles, són sistemes massius de tempestes. La regió superior, és la més gran, coneguda des de fa molt de temps com la Gran Taca Vermella, la qual es troba a uns 8 quilòmetres per sobre dels núvols veïns, és el major huracà conegut en el sistema solar. Atés que sembla gairebé tan brillant com la Gran Taca Vermella en l’infraroig proper la Taca Vermella Júnior pot estar a una alçada a l’atmosfera de Júpiter de com està la Gran Taca Vermella.

20080825_jupiter_0001.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80