SXP 1062, un misteri celeste.

En plena temporada de festes, podem observar una nova imatge composta a partir d’un conjunt de telescopis que han mostrat un ornament còsmic inusual. Les dades del Chandra de la NASA i del XMM-Newton de l’ESA, han estat combinades per descobrir un jove púlsar en les rstes d’una supernova situada en el Petit Núvol de Magallanes, o SMC. Aquesta observació seria la primera en definir un púlsar (una densa estrella girant ràpidament) en un romanent d’una supernova en el SMC, una petita galàxia nana situada al voltant de la Via Làctia.

En aquesta imatge composta de raigs X del Chandra i del XMM-Newton en color blau, s’han afegit les dades òptiques del Inter-American Observatory situat al Cerro Tololo de Xile, en colors vermell i verd. El púlsar conegut com SXP 1062, és la brillant font lluminosa de color blanc situada a la part dreta de la imatge, immersa en la difusa closca de color blau de la nebulosa. La difusa closca visible en radiació X i òptica, és l’evidència d’un romanent de supernova que envolta al púlsar. Les dades òptiques també ens mostren les espectaculars formacions de gas i pols de la regió de formació estel·lar de la regió esquerra de la imatge.

Els astrònoms estan interessats en SXP 1062 pel fet que les dades del Chandra i del XMM-Newton, mostren un púlsar que està girant inusual-ment molt a poc a poc, una vegada cada 18 minuts (en contrast d’alguns púlsars que giren diverses vegades per segon). Aquest ritme el converteix en un dels més lents en rotació dels púlsars de raigs X de la SMC.

sxp1062.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently