WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 11:29:19' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El Drac marí en infraroig.

Aquesta imatge infraroja capturada pel Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, ens mostra la nebulosa anomenada el “Dragonfish” (el Drac marí). Aquesta turbulenta regió plena d’estrelles, algunes de les més massives i brillants de la nostra galàxia, la Via Làctia. Està situada a uns 30.000 anys llum aproximadament de nosaltres en la constel·lació de Crux.

Les estrelles massives emeten un potent vent que genera bombolles de gas i pols, forjant una capa més enllà de 100 anys llum de diàmetre (observades en la part inferior i central de la imatge). Aquestes closques en forma de “boca amb dents” del Dragonfish, amb dos punts brillants que formen els seus petits i brillants ulls.

La llum infraroja d’aquesta regió prové de la pols i el gas que s’escalfa com a conseqüència del grup invisible d’estrelles massives situades en el centre de la nebulosa. Els brillants punts al llarg de la closa, els seus “ulls” són regions més petites amb probables estrelles acabes de néixer, fruït de la compressió del gas i la pols pels vents de les estrelles massives centrals.

La radiació infraroja d’aquesta imatge va ser capturada epl conjunt de càmeres infraroges del Spitzer, en diferents longituds d’ona: 0,6 microns en llum blava, 4,5 microns en llum verda i 8,0 microns en llum vermella. Les dades van ser enregistrads pel Spitzer abans de quedar-se sense el seu refrigerant l’any 2009 i que a partir de llavors va començar la seva “càlida” missió.

sig11-018_sm.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari