L’hexàgon de Saturn.

Durant l’últim pas de la sonda Cassini va apuntar la seva càmera infraroja a el pol nord del planeta Saturn, actualment dins d’una llarga nit saturniana de més de 15 anys.

Volia comprovar si l’estranya formació de núvols descoberta per les sondes Voyager 1 i 2 fa més de dues dècades, encara estava activa. Demostrant d’aquesta manera que es tractava d’un fenomen de llarga durada.

Aquesta vegada la càmera infraroja de la sonda Cassini va capturar una estructura de forma d’hexàgon relativament fosca.

Aquesta imatge correspon a una seqüència noctorna enregistrada amb llum infraroja, on podem observar la rotació del vòrtex de Saturn.

“Mai havíem observat una estructura semblant en cap altre planeta” comentava en Kevin Baines, investigador del Jet Propulsion Laboratory de Pasadena, i expert en atmosferes planetàries. També va indicar que, “La gruixuda atmosfera de Saturn és dominada per ones de forma circular i cèdules convectives, seria l’últim lloc on esperaríem trobar una figura geomètrica com aquesta”.

És tracta d’un vòrtex semblant al que existeix en forma circular en els pols de la Terra. A Saturn el vòrtex te uns 25.000 quilòmetres de diàmetre, és a dir podríem encabir dues vegades la Terra en el mateix espai.

Les imatges preses amb llum infraroja, ens mostren que el hexàgon te més profunditat del que s’esperava, uns 100 quilòmetres per sota de la cobertura del núvols externs del planeta. Entre el hexàgon apareixen un sistema de núvols que circula al voltat d’aquest.

Els científics estan realment sorpresos de comprovar les diferències entre els pols de Saturn, en el pol sud s’aprecia el que sembla un huracà amb un ull gegant i en el pol nord apareix aquesta figura que és completament diferent.

Podeu comparar aquesta imatge del pol nord de Saturn, amb la publicada ahir on podeu observar el pol sud.

vortex-saturn.jpg

més informació a, http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA09187, i també en la noticia d’aquesta web publicada el dia 27 de gener de 2007.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Març 31, 2007 5:04 pm

    […] - 1 Abril 2007. L’hexàgon de Saturn. http://www.universquark.com/wp/?p=407 […]

Deixa un comentari