WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 18:12:24' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Galàxies d’un costat a l’altre.

De la mateixa manera que en un got ple de vi, el líquid és mou de costat a costat, els gegantins núvols de gas calent omplen el cúmul de galàxies Abell 2052, situat a uns 480 milions d’anys llum de la Terra. Les dades en raigs X (en color blau) capturades per l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, ens mostren el gas calent d’aquest dinàmic sistema i, les dades òptiques (en color daurat)  provenen del Very Larg Telescope, que ens mostren les mateixes galàxies. La calor dels raigs X d’aquest brillant gas, té una temperatuda mitjana de 30 milions de graus.

Una enorme estructura espiral de gas calent, que abasta gairebé un milió d’anys llum, és la que podem veure en aquesta imatge i que està situada al voltant d’una galàxia el·líptica gegant. Aquesta espiral és va crear quan un petit grup de galàxies és van fusionar a la galàxia el·líptica central.

El grup de galàxies va passar a formar part del nucli, alhora que moviment de gir del gas del mateix cúmul és va invertir, movent-se d’un costat a l’altre. El gas va acabar esquitxant l’estructura espiral, dels dos grups de galàxies.

Les dades del Chandra ens mostren les bombolles expulsades de material de l’interior del forat negre, el qual està envoltat per una densa i brillant estructura de material.

a2052.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari