WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:41:50' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Una estrella vampir ens mostra els seus secrets.

Uns astrònoms han obtingut les millors imatges que es coneixen fins ara d’una “estrella vampir”, que ha succionat una gran part del material de la seva companya estel·lar. Combinant la llum capturada pels quatre telescopis de l’observatori Paranal de l’ESO, situats a la regió d’Antofagasta (Xile), han aconseguit treballar com un telescopi virtual de 130 metres de diàmetre, amb una visió 50 vegades més nítida que la del Telescopi Espacial Hubble. Sorprenentment, les noves dades ens mostren que la transferència de massa d’una estrella a l’altre en aquest sistema binari és més suau del que s’esperava.

“Ara podem combinar la llum dels quatre telescopis del VLT i generar imatges súper nítides millor que mai”, ha comentat en Nicolas Blind, principal responsable d’aquesta recerca. “Les imatges són tant nítides, que a més d’observar com orbiten les estrelles entre si, podem mesurar la grandària de l’estrella més gran”.

Els astrònoms han observat l’inusual sistema SS Leporis, situat en la constel·lació de Lepus, que conté dues estrelle que orbiten entre si en 260 dies. Les estrelles estan separades per una distància una mica més gran que la que existeix entre el Sol i la Terra. L’estrella més gran té unes dimensions d’una quarta part d’aquesta distància, això equival a l’òrbita de Mercuri. Degut a la seva proximitat, la companya més petita i calenta, ha sucionat quasi bé la meitat de la massa de la seva companya.

eso1148a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari