WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 20:13:31' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Observant antigues supernoves.

Fa uns 3700 anys els habitants de la Terra van observar segurament una nova i brillant estrella en el cel. La seva brillantor poc a poc s’atenuat a la nostra visió, quedant-se a l’oblit fins que uns astrònoms moderns van observar les seves restes, anomenades Puppis A i que és poden observar com un núvol vermellós en aquesta imatge capturada pel Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) de la NASA. Puppis A, és el romanent d’una explosió de supernova.

Puppis A, es va formar quan una estrella massiva va acabar la seva vida en una explosió extremadament brillant de gran abast. Les ones de xoc de la seva expansió, estant escalfant els núvols de pols i gas que envolta la supernova, fent que brillin i generin aquest espectacular núvol vermell que observem. Una gran part del material de l’estrella original va ser enviat violentament a l’espai. No obstant això, alguns dels materials es van mantenir en un objecte molt dens anomenat, estrella de neutrons. Aquesta estrella de neutrons en particular (massa feble per ser observada en aquesta imatge), és mou inexplicablement ràpida a més de 5 milions de quilòmetres per hora !. Els astrònoms estan perplexos respecte a aquesta velocitat i per aquest motiu l’han batejat com el “canó còsmic”.

Una altre regió de gas de color verd forma part d’una altre supernova més antiga, el romanent d’una explosió succeida fa uns 12.000 anys i que estava situada quatre vegades més a prop de nosaltres que Puppis A.

wise2011-032-med.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari