La Taràntula que creix dins de 30 Doradus.

La regió de formació estel·lar 30 Doradus, és una de les de major producció d’estrelles situada a prop de la Via Làctia, ja que es trova al Gran Núvol de Magallanes. En aquesta regió, hi ha al voltant de 2.400 estrelles massives situades en el centre de 30 Doradus, també coneguda com la Nebulosa de la Taràntula i que produeixen una intensa radiació i uns potens vents estel·lars que arroseguen la materia que hi ha al seu voltant.

Milions de graus de temperatura s’han detectat en forma de raigs X (en color blau) per part de l’Observatori de raigs X Chandra i que provoca fronts de xoc (similars als espectecs sònics) formats pels vents estel·lars i les explosions de les supernoves. Aquest gas alent retalla les gegantines bombolles al refredar el gas i la pols circumdant que ens mostra aqui en forma d’emissió infraroja, gràcies a les dades del Telescopi Espacial Spitzer (en color taronja).

30 Doradus també es coneguda com una regió HII, generada quan l’emissió de les joves i calentes estrelles elimina els electrons dels àtoms d’hidrogen neutre (HI) en forma de núvols d’hidrogen ionitzat (HII). Aquesta és la regió més massiva i gran d’HII del Grup Local de Galàxies, que conté la Via Làctia, Andròmeda i al voltant d’altres 30 galàxies més petites, com els dos Núvols de Magallanes. Com a conseqüència de la seva proximitat i grandària, 30 Doradus és un exel·lent objecte per estudiar els efectes de les estrelles massives i l’evolució d’una regió d’HII.

30dor.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.


301 Moved Permanently