WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 18:54:01' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Esclats de raigs gamma observats pel VLT.

Un equip internacional d’astrònoms han utilitzat una breu però intensa llum d’un esclat de raigs gamma, com a laboratori per estudiar la composició de les llunyanes galàxies. Sorprenentment, les noves observacions fetes amb el Very Large Telescope (VLT) de l’ESO, han descobert dues galàxies d’un jove univers, que estan més enriquides amb elements pesants que el nostre Sol. Les dues galàxies poden estar en procés de fusió. Aquest tipus d’aconteixements en un univers primitiu, comporta la formació de nombroses estrelles que poden ser el detonant dels esclats de raigs gamma.

Els esclats de raigs gamma, són les explosions més brillants que succeïxen a l’univers. Primer, són  descoberts per observatoris situats en òrbita terrestre, que detecten l’esclat inicial de raigs gamma. Una vegada localitzats, són estudiats amb potents telescopis terestres, que detecten la luminescència visible i infraroja que emeten els esclats en dies successius. L’esclat anomenat GRB 090323, va ser descobert pel Telescopi Espacial Fermi de Raigs Gamma de la NASA. Poc temps després va ser enregistrat amb el detector de raigs X del satèl·lit Swift de la NASA i pel sistema GROND del telescopi de 2,2 metres de diàmetre MPG/ESO, posteriorment va ser estudiat en detall amb el VLT, just un dia després de l’esclat.

eso1143a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 13, 2013 12:57 pm

    […] 14 Novembre 2011. Esclats de raigs gama observats pel VLT. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80