WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 18:46:11' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El llunyà Eris, un bessó de Plutó.

Els astrònoms han aconseguit per primera vegada mesurar el diàmetre del llunyà planeta Eris, gràcies a poder mesurar la seva llum al passar per davant d’una tènue estrella. Aquesta circumstància va ser observada a finals de 2010 per telescopis situats a Xile, incloent-hi el telescopi belga TRAPPIST situat a La Silla. Les observacions indiquen que Eris és un bessó quasi perfecte en grandària a Putó. Sembla ser que Eris disposa d’una superfície molt reflectant, el que suggereix que estarà cobert per una fina capa de gel, amb una atmosfera probablement congelada.

El mes de novembre de 2010, el llunyà Eris, va passar per davant d’una estrella situada al seu darrera. Aquest esdeveniment és molt rar i difícil d’observar, ja que es tracta d’un planeta nan i molt llunyà. La propera ocultació que inclou a Eris i una estrella, succeirà l’any 2013.

Les primeres observacions suggerien que Eris era un 25% més gran que Plutó, amb un diàmetre aproximadat d’uns 3.000 quilòmetres. L’útima mesura realitzada a Eris, indica un diàmetre de 2.326 quilòmetres, amb una precisió d’uns 12 quilòmetres. Això significa que la seva grandària és molt semblant a Plutó, amb un diàmetre estimat entorn als 2.300 - 2.400  quilòmetres. El diàmetre de Plutó és difícil de mesurar degut a la presència d’una atmosfera, circumstància que complica observar el seu contorn. El moviment de Dysnomia, un satèl·lit d’Eris, es va utilitzar per determinar la massa d’Eris i que va determinar que era un 27% més pesat que Plutó.

eso1142a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 12, 2013 6:35 pm

    […] 9 Novembre 2011. El llunyà Eris, un bessó de Plutó. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80