Lutetia uns asteroide, que ens mostra el passat.

La sonda espacial Rosetta de l’ESA, ens ha mostrat que l’asteroide Lutetia va ser un cos primitiu, semblant als primigenis planetes que es van formar en el nostre Sistema Solar. Els resultats d’aquesta recerca provenen del ràpid acostament de la sonda i que suggereixen que aquest mini-món disposa d’un nucli metàl·lic.

Rosetta va passar a la mínima distància de Lutetia el dia 10 de juliol de 2010, a una velocitat de 54.000 quilòmetres per hora i a una distància de només 3.170 quilòmetres. L’asteroide disposa d’una grandària de 130 quilòmetres de llarg. Des de llavors els científics han estat estudiant les dades enregistrades per les càmeres de la sonda.

Tots els sobrevols anteriors d’aquesta sonda, havíen estat a objectes més petits i des d’un principi els investigadors han suggerit que Lutetita, hauria pogut ser una “mini-Terra”.

Ara estem més segurs de les característiques d’aquest asteroide, ja que la càmera OSIRIS ens ha mostrat que la seva superfície té una edat aproximada de 3.600 milions d’anys, tot i que es poden observar regions més joves de només 50-80 milions d’anys.

Els astrònoms calculen l’edat dels planetes, llunes o asteroides sense atmosfera, a partir de comptar el nombre de cràters. Cada impacte d’un objecte imprimeix un cràter en la seva superfície i per aquest motiu i degut al gran nombre d’impactes ens suggereix que aquest objecte és molt antic.

D’altre banda les regions més joves de Lutetita (a nivell geològic) ens suggereixen la presència d’esllavissades de terra, provocades probablement per les vibracions dels impactes en aquella mateixa regió.

Les runes resultants d’aquests impactes, indiquen que disposen d’un quilòmetre de gruix aproximadament, formades a partir de la roca polvoritzada.

crater_cluster_3_l.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.


301 Moved Permanently