WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 18:38:40' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

A dins de la Nebulosa de la Llacuna.

Remolins de núvols de pols i brillants estrelles dominen aquesta imatge de la Nebulosa e la Llacuna, enregistrada pel Telescopi Espacial Spitzer de la NASA. També és coneguda com Messier-8, o NGC 6523, els astrònoms calculen que és troba a una distància entre els 4.000 i 6.000 anys llum de nosaltres, en direcció al centre de la nostra galàxia, en la constel·lació de Sagittarius.

La Nebulosa de la Llacuna, la va observar per primera vegada l’astrònom Guillaume Le Gentil, l’any 1747, tot i que unes dècades més tard, és va convertir en la vuitena entrada del famós catàleg de Charles Messier. Es de particular interès pels astrònoms, ja que és una de les dues nebuloses de formació estel·lar que podem observar a simple vista des de latituds del nord i que apareix com una dèbil taca de color gris.

Les brillants aigües de la llacuna, que podem observar en llum visible, són en realitat regions de gas calent que envolta a les joves i massives estrelles. La visió infraroja del Spitzer observa més enllà del gas i ens mostra les regions plenes de pols. Aquí veiem les regions centrals de la Llacuna en color v erd mostrant la brillantor de la pols formada a base carboni i en color vermell la brillantor tèrmica de la pols.

Les diferents columnes de pols semblen apuntar cap endins, en les profunditats centrals de la llacuna. Aquestes estructures van ser esculpides per la llum intensa de les estrelles gegants que es troben en el centre de la nebulosa.

sig11-012_ti.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 12, 2013 6:36 pm

    […] 20 Setembre 2011. A dins de la Nebulosa de la Llacuna. […]

Deixa un comentari