Una estrella que no hauria d’existir.

Un equip d’astrònoms europeus utilitzant el Very Large Telescope (VLT) de l’ESO, situat al Cerro Paranal, han localitzat una estrella a la Via Làctia, que no hauria d’existir. Els científics han descobert que aquesta estrella es compon quasi bé d’hidrogen i heli, amb altres quantitats molt petites d’elements químics. Aquesta inusual composició situa aquesta estrella en la “zona prohibida” de la teoria de la formació estel·lar àmpliament acceptada, el que indica que és una estrella impossible d’existir”.

Una tènue estrella situada en la constel·lació de Leo, anomenada SDSS J102915+172927, ens indica que conté la menor quantitat  d’elements químics més pesats que l’heli (el que els astrònoms anomenen “metalls”) de totes les estrelles estudiades fins ara. Té una massa més petita que el Sol i probablement té més de 13.000 milions d’anys d’edat.

“Una teoria àmpliament acceptada prediu que les estrelles d’aquest tipus, amb poca massa i quantitats extremadament baixes de metalls, no haurien d’existir, degut que els núvols de material on es varen formar mai s’haurien pogut condensar”, comenta l’Elisaetta Caffau, membre de Zentrum für Astronomie der Universität Heildeberg i autora principal d’aquesta recerca. “Ha estat sorprenent trobar per primera vegada una estrella en aquesta “zona prohibida”, això indica que s’hauran de revisar alguns models de formació estel·lar”.

L’equip de recerca va analitzar l’estrella utilitzant els instruments X-shooter i UVES. Això els ha permés mesurar la quantitat dels diferents químics presentes a l’estrella. D’aquesta manera és va determinar que la proporció de metalls a SDSS J102915+172927, és 20.000 vegades menor que el Sol.

eso1132a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently