Nous coneixements en les taques solars.

Us podeu imaginar fer una predicció meteorològica d’un huracà setmanes abans d’arribar a les costes de Miami, quan tant sols eren alguns núvols en forma de remolí situats en les costes d’Àfrica, o la predicció d’un tornado a Kansas provocat per l’aleteig de les ales d’una papallona a Texas. Aquestes previsions meteorològiques són les que podrien somiar qualsevol meteoròleg.

El somni és podria fer realitat?. Un nou estudi realitzat per investigadors d’Stanford, suggereix que aquestes previssions podrien ser possible algun dia, però no a la Terra, si no al Sol.

“Hem aprés a detectar les taques solars abans de ser visibles per l’ull humà“, ha comentat Stathis Llonidis, un estudiant de doctorat de la Universitat d’Stanford. “Això podria portar avenços significatius en la predicció del clima espacial”.

Les taques solars són les “ales de papallona” de les tempestes solars. Visibles per l’ull humà com a taques fosques al disc solar, les taques solars són els punts de partida de les erupcions explosives i les ejeccions de massa coronal (CME), que arriben al nostre planeta després de viatjar 150 milions de quilòmetres. Les seves conseqüències varien des d’observar les Llums del Nord, a les apagades de ràdio per talls d’energia.

Els astrònoms porten estudiant les taques solars més de 400 anys, i des de llavors han reunit informació sobre les seves característiques bàsiques: les taques solars són de la mida d’un planeta i semblants a illes magnètiques que suren en el plasma solar. Encara que els seus detalls són encara objecte de debat, els investigadors estan d’acord en que les taques solars neixen a l’interior del Sol a través de l’acció de la dinamo magnètica del Sol. Des d’allà els filaments arriben a la part superior, arrossegant l’estructura magnètica i fent d’aquesta manera que la taca emergeixi a la superfície de l’estrella, d’una manera semblant com ho fa un submarí en sortir de les profunditats de l’oceà.

spotchange_aug.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80