WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-19 16:54:12' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Nana Y.

Aquesta concepció artística ens il·lustra un tipus de “nana Y”. Aquestes nanes són els cossos estel·lars més freds coneguts fins ara, amb temperatures que poden arribar a ser més fredes que el d’un cos humà. El Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) de la NASA, va descobrir aquests objectes difícils d’observar degut a la seva baixa temperatura, gràcies als detectors infrarojos. El telescopi ha localitzat fins ara sis nanes, amb temperatures atmosfèriques que oscil·len entre els 175 i 25 graus Celsius.

Aquestes nanes prtanyen a una família de les nanes marrons. Les nanes marrons comencen la seva vida com estrelles, però mai arriben a acumular suficient massa com per fusionar àtoms de manera constant en els seus nuclis i daquesta manera brillar com estrelles com el nostre Sol. En canvi, aquests objectes s’esvaeixen amb el temps emetent llum en longituds d’ona infraroja.

El WISE ha estat capaç de recollir el feble resplendor de sis nanes i que representen les més fredes observades fins ara en la categoria de nanes marrons i que per tant estant situades al final de la classificació estel·lar. Aquesta classificació descriu que totes les temperatures comencen amb les estrelles més calentes “O” i que acaba amb les nanes més fredes. Aquest esquema inclou les categories: O, B, A, F, G, K, M, L, T i Y. El nostre Sol pertany a la categoria G. Les estrelles del tipus M, són més fredes que el nostre Sol i de color vermellós. Mentre que les estrelles del tipus O i K, és consideren una barreja entre estrelles i nanes marrons, les del tipus T i Y són pròpiament nanes marrons.

a-ydwarfart-med.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari