WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:32:34' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Una supergegant groga, progenitora de la supernova de M51.

Una altre supernova ha explotat a la galàxia del Remolí (M51) i ara els astrònoms han identificat la seva inusual progenitora, utilitzant el telescopi Gemini.

Diversos astrònoms amateurs d’una manera independent van descobrir la brillant supernova, designada SN 2011dh a principis del mes de juny de 2011. L’objectiu és va classificar ràpidament com una supernova del tipus IIb, en funció del seu espectre, aquesta classe de supernoves sorgeixen probablement d’estrelles massives que han perdut la majoria de les seves capes exteriors d’hidrogen.

Poques hores després del descobriment de SN 2011dh, un equip científic internacional, incloent-hi en Morgan Fraser (Queens University Belfats), va utilitzar el Gemini Target of Opportunity (ToO) per obtenir imatges en alta resolució de l’infraroig proper amb la càmera NIRI amb el Telescopi Gemini Nord, situat a Hawaii, en el cim del Mauna Kea. Que degut al malt temps, va mantenir tancat el telescopi durant alguns dies.

Quan de nou van ser possibles les observacions, el NIRI va ser utilitzat amb èxit amb el sistema d’òptica adaptativa Altair, que corregeix els defectes de l’atmosfera de la Terra (anomenat “seeing”), el qual  permet al telescopi aconseguir imatges amb la maeixa resolució que el Hubble.

Fraser comenta, “Amb la qualitat de la imatge de la supernova, les imatges anteriors a l’explosió presses amb el HST, hem estat capaços d’identificar una brillant supergegant de color groc, que coincideix amb la situació de la supernova”. La candidata té una temperatura al voltant de 6000º K (comparable al Sol), però amb 13 vegades la massa de la nostra estrella, formant una brillantor en el moment de l’explosió equivalent a 100.000 vegades més.

fig11.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 7:55 pm

    […] 20 Agost 2011. Una supergegant groga, progenitora de la supernova  de M51. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80