VV340, un referent còsmic.

VV340 també conegut com Arp 320, són unes unes galàxies en un clar exemple de col·lisió, situades en les primeres etapes d’interacció entre aquests tipus d’estructures celestes. La imatge superior correspon a VV340 Nord, mentre que la imatge inferior correspon a VV340 Sud. En alguns milions d’anys, les dues galàxies espirals és fusionaran, de la mateixa manera que ho faran la Via Làctia i la galàxia d’Androeda, encara que això no es probable que passi abans d’alguns milers de milions d’anys. Les dades de l’Observatori de raigs X Chandra, en color porpra, i les dades òptica del Telescopi Espacial Hubble, en colors vermell, verd i blau, ens indiquen que VV340 és troba a uns 450 milions d’anys llum de nosaltres.

Degut a l’alta emissió en radiació infraroja, VV340 està classificada com una brillant galàxia infraroja (LIRG). Aquestes observacions formen part del Great Observatories All-Sky LIRG Survey (GOALS), que cobina les dades del Chandra, el Hubble, el Telescopi Espacial Spitzer i el Galaxy Evolution Explorer (GALEX), així com d’altres telescopis terrestres. L’estudi inclou més de 200 LIRGs, situats en el nostre Univers local. Una de les principals motivacions d’aquesta recerca, és comprendre perquè els LIRGs, emeten tanta radiació infraroja. Aquestes galàxies generen energia a un ritme de desenes a centenars de vegades la que emét una galàxia típica. El creixement actiu d’un forat negre supermassiu, o l’intens esclat de la formació de les estrelles, s’intueixen que poden ser les fonts d’origen més probable.

vv340.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari