WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:57:03' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El Telescopi Espacial Hubble ens mostra un gegantí collaret còsmic.

L’objecte anomenat Nebulosa del Collaret, és una nebulosa planetària descoberta recentment, la qual representa les restes d’una estrella ordinària similar al Sol. La nebulosa està formada per un anell de brillants que mesura uns 20 bilions de quilòmetres d’ample, alhora que està esquitxat per nombrosos nusos densos i brillants de gas que s’assemblen als diamants d’un collaret. Els nusos brillen com a conseqüència de l’absorció de la llum ultraviolada que prové de les estrelles centrals.

Un parell d’estrelles que orbiten molt a prop de la nebulosa, també anomenada G054.2 PN-04/03. Fa uns 10.000 anys una d’aquestes velles estrelles és va inflar fins al punt d’envoltar la seva estrella companya. Això va fer que l’estrella més gran i que gira ràpidament formés un embolcall de gas que s’està expandint cap a l’espai exterior. A causa de la força centrifuga, la majoria dels gasos s’escapen al llarg de l’equador de l’estrella, produint d’aquesta manera aquest dens anell. Les àrees més brillants són regions més denses situades al voltant de l’anell.

Les estrelles estant girant ràpidament una al voltant de l’altre, completant una òrbita en una mica més d’u dia (en comparació, Mercuri el planeta més proper al Sol, triga 88 dies en donar una volta a l’estrella).

La Nebulosa del Collaret està situada a uns 15.000 anys llum de nosaltres, en diecció a la constel·lació de Sagitta (la fletxa). Aquesta imatge va ser presa el dia 2 de juliol de 2011, amb la Wide Field Camera 3, situada a bord del Telescopi Espacial Hubble, la qual va utilitzar els filtres d’hidrogen (color blau), oxigen (color verd) i nitrogen (color vermell).

hs-2011-24-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 9:59 pm

    […] 14 Agost 2011. El Telescopi Espacial Hubble ens mostra un gegantí collaret còsmic. […]

Deixa un comentari