El Sol emet una flamarada del tipus X6.9

El passat dia 9 d’agost de 2011 a les 3h48m EDT, el Sol va emetre una flamarada en direcció a la Terra, anomenada X6.9 i que va ser mesurada i enregistrada pel satèl·lit NOAA GOES. Aquestes gegantines explosions no poden travesar l’atmosfera terrestr per danyar la vida als humans, però poden incidir a l’atmosfera i alterar els senyals GPS i les comunicacions. En aquest cas, sembla que va causar algunes interferècies o apagades de comunicació en senyals de ràdio. També es produeix un augment de la radiació solar de protons energètics, amb prou quantitat com per afectar als humans que viuen a l’espai si no es protegeixen.

També va haver una ejecció de massa coronal (CME) associada a aquest brot. Les CMEs són un altre fenomen solar que pot enviar partícules solars a l’espai i afectar els sistemes electrònics dels satèl·lits a la Terra. No obstants això, aquesta CME no està viatjant en direcció a la Tera i els seus efectes no els notarem.

En aquesta imatge podem observar una flamarada del tipus X, que és va inciar a les 3h48m AM EDT del dia 9 d’agost de 2011 i va aconseguir el seu màxim a les 04h05m, L’esclat es va produir en la regió de les taques solars AR11263. La imatge va ser capturada pel Solar Dynamics Observatory (SDO) de la NASA, en llum ultraviolada extrema, corresponent als 131 Angstroms.

578430main_20110809-xclass_.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 13, 2013 12:58 pm

    […] 11 Agost 2011. El Sol emet una flamarada del tipus X6.9 […]

Deixa un comentari