WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:14:39' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El telescopi VISTA troba 96 nous cúmuls estel·lars oberts darrera de la pols.

Utilitzant les dades del telescopi de rastregig infraroig VISTA, situat a l’observatori Paranal de l’ESO, un equip internacional d’astrònoms ha descobert 96 nous cúmuls estel·lars oberts, tapats per la pols de la nostra Via Làctia. Aquests petits i dèbils objectes, havien estat invisibles fins ara, encara que els potents detectors d’aquest telescopi ha pogut enregistrar-los. Es la primera vegada que s’observen de cop tants cúmuls estel·lars tant dèbils.

Aquest resultat és produeix un any després de l’inici del programa VISTA, Variables in the Via Lactea (VVV), un dels sis rastreigs que està portant a terme aques telescopi.

“El descobriment posa en relleu la potencia del VISTA i de l’estudi del VVV, per trobar cúmuls estel·lars, en especial els que es troben amagats darrera de les regions de formació estel·lar en el disc de la Via Làctia”, ha comentat e Jura Borissova, principal resposable d’aquesta recerca.

La majoria d’estrelles amb més de la meitat de la massa del Sol, formen part dels grups anomenats cúmuls oberts. Aquests cúmuls són les estructures bàsiques de la formació de les galàxies. De totes maneres aquests cúmuls estel·lars, es formen en regions amb molta quantitat de pols que absorbeix la majoria de la llum visible que emeten les joves estrelles, fent d’aquesta manera invisibles en la majoria de recerques del cel, però no pel telesocpi infraroig VISTA de 4,1 metres de diàmetre.

eso1128a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 7:55 pm

    […] 10 Agost 2011. El telescopi VISTA troba 96 nous cúmuls estel·lars oberts darrera de la pols. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80