WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:04:34' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Senyals de fum de l’espai.

L’emboirada i encertadament anomenada Nebula Fine Ring (Nebulosa de l’Anell Prim), la podem observar amb aquesta inusual estructura de nebulosa planetària. Les nebuloses planetàries és formen quan algunes estrelles es troben en un procés de mort, havent expandit amb una fase de gegant vermella i expulsant grans quantitats a pressió de gas a mesura que evolucionen a nanes blanques. La majoria de les nebuloses planetàries tenen formes esfèriques, el·líptiques o bipolars (presentant en aquest cas dos lòbuls simètrics de matèria).

En aquest cas la Nebulosa Fine Ring, ha estat enregistrada amb el Faint Object Spectrograph Camera, instal·lada en el Telescopi de Nova Tecnologia de l’observatori de la Silla a Xile i la podem observar com un anell quasi bé perfecte. Els astrònoms creuen que algunes d’aquestes nebuloses planetàries de formes iusuals és formen quan les estrelles progenitores formen part d’un sistema binari. La interacció entre l’estrella primària i la seva companya que l’envolta, es la que dona forma al material expulsat.

Es creu que l’objecte estel·lar situat en el centre de la Nebulosa Fine Ring, és en realitat un sistema binari, orbitant en un període de 2,9 dies. Les observacions suggereixen que aquest sistema binari és troba perpendicular al nostre punt d’observació, suggerint d’aquesta manera que l’estructura de la nebulosa planetària es troba alineada de la manteixa manera.

Per aconseguir aquesta imatge, és van utilitzar diferents filtres: la llum observada en color blau a través adels filtres B i O-iii; en color verd el filtre V; en color taronja el filtre R i el vermell amb el filtre H-alfa. La regió fotografiada té unes dimensions aproximades de 200 segons d’arc.

potw1131a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80