WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:55:10' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Qué activa un forat negre supermassiu ?.

Una nova recerca, que combina dades obtingudes amb el Very Large Telescope (VLT) de l’ESO situat a Cerro Paranal a xile, i l’observatori de raigs X, XMM-Newton de l’ESA, han aportat una sorpresa. duant els últims onze mil milions d’anys, la majoria dels forats negres situats en els centres de les galàxies, no van ser activats per la fusió com és creia fins ara.
En el cor de la majoria de les grans galàxies, existeix un forat negre supermassiu amb una massa de milions ( o fins i tot milers de milions) de vegades el nostre Sol. En moltes galàxies, incloent-hi la nostra, el forat negre resideix en el centre immòbil. Però en altres galàxies, particularment en les primeres que es van formar en el nostre Univers,  aquesta estructura  central està engolint matgerial que emet una intensa radiació al caure dins del forat negre.
Un misteri sense resoldre, és la procedència del material que activa un forat negre adormit, mitjançant violents esclats en el centre de la galàxia, convertint-lo amb el que és coneix com un nucli galàctic actiu (AGN). Fins ara, molts astrònoms creien que la majoria dels nuclis actius van ser encesos per dues galàxies al fusionar-se o que van passar una a prop de l’altre. Alterant d’aquesta manera el material que hauria servit finalment de combustible pel mateix forat negre central. Ara mateix, els nous resultats indiquen que aquesta idea no és la correcta per a moltes galàxies actives.
Viola Allevato (Max Plank Institut) i un equip internacional de científics del projecte COSMOS, ha aconseguit observar en detall més de 600 d’aquestes galàxies actives. Com s’esperava els astrònoms van determinar que els nuclis galàctics actius extremadament brillants eren escassos, mentre que la gran majora de les galàxies actives dels últims onze mil milions d’anys tenien una brillantor moderada. Però, hi havia una sorpresa, les noves dades han mostrat que la majoria d’aquestes galàxies actives menys brillants i més comuns no varen ser enceses per la fusió entre les galàxies.
L’equip ha detectat que els nuclis actius es roben majoritàriament en les grans galàxies amb molt massa fosca. Això ha estat una sorpresa que no coincidia amb les prediccions teòriques; si la majoria dels nuclis eren conseqüència de ls fusions i col·lisions entre galàxis, el que calia espera era detectar-ho en gaàxies de massa moderada ( un trilió de vegades la massa del Sol). L’equip ha descobert que la majoria dels nuclis actius resideixen en galàxies amb masses 20 vegades més grans de les previstes per la teoria de les fusions.
eso1124a.jpg

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari