WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:05:49' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

M8 la Nebulosa de la Llacuna.

Un lloc afavorit pels observadors dels cels dels dos hemisferis, és probablement la Nebulosa de la Llacuna (Messier 8, o M8), un dels exemples més notables de guarderia estel·lar, del nostre veïnat de la Via Làctia i que podem observar amb petits telescopis o binoculars. Amb petits instruments, podem apreciar el seu resplendor difús, que ens revela un ambient caòtic on neixen noves estrelles.
Els astrònoms argentins Julia Arias (Universitat de La Serena) i Rodolfo Barba (Universitat de La Serena i ICATE-CONITET) han utilitzat un dels telescopis Gemini Sud, situat a Xile per tal d’obtenir aquesta llar d’infants. M8 és troba a uns 5.000 anys llum de nosaltres. El mirall del telescopi de 8 metres de diàmetre, ha enregistrat l’escenari multicolor. Els astrònoms anomenen de vegades a aquesta regió, el “penya-segat del sud”, ja que s’assembla a un gran espadat. Més enllà d’aquest penya-segat, observem un còctel d’estrelles en el fons de la part superior esquerra de la imatge, fent brillar d’aquesta manera els núvols de gas i pols.
Arias i Barba, van obtenir aquesta imatge per estudiar la relació evolutiva entre les estrelles nadons i el que és coneix com objectes Herbig-Haro (HH). Els objectes HH, és formen quan les joves estrelles expulsen grans quantitats de gas a gran velocitat, a mesura que creixen . Aquest gas, envolta la nebulosa produint d’aquesta manera ones de xoc que brillen degut a la fricció del gas com a conseqüència de les altes energies que emeten les estrelles. Els investigadors han detectat una dotzena d’objectes HH en aquesta imatge, que ocupen unes regions equivalents a una grandària entre alguns pocs milers d’unitats astronòmiques (aproxmadament un bilió de quilòmetres), fins a 1,4 parsecs (4,6 anys llum), és a dir una mica més que la distància entre el Sol i el seu veí més proper, Alfa Centauri.
20110407_m8_lagoon_rim2.jpg
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 10:00 pm

    […] 20 Juliol 2011. M8 la Nebulosa de la Llacuna. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80