Peròxid d’hidrogen localitzat a l’espai.

Per primera vegada s’ha localitzat molècules de peròxid d’hidrogen a l’espai interestel·lar. Aquest descobriment ofereix pistes respecte a l’enllaç químic entre dues molècules essencials per la vida: l’aigua i l’oxigen. A la Terra, el peròxid d’hidrogen juga un paper important en la química de l’aigua i l’ozó dins de l’atmosfera del nostre planeta, ja que és conegut pel seu ús com a desinfectant o decolorant pel cabell (aigua oxigenada). Ara els astrònoms l’han detectat a l’espai utilitzant el telescopi APEX de l’ESO.
Un equip internacional d’astrònoms va fer aquest descobriment amb el telescopi Apex Pathfinder Experiment (APEX), situat en el Llano de Chajnantor a 5.000 metres d’alçada, en els Andes xilens.  Es va observar una regió de la nostra galàxia propera a l’estrella Rho Ophiuchi, situada a uns 400 anys llum de nosaltres. La regió conté núvols de gas i pols còsmica molt densa i freda (al voltant de -250º C), on noves estrelles estan naixent. Els núvols estan compostos d’hidrogen, però contenen traces d’altres productes químics, que els astrònoms intenten localitzar com a molècules a l’espai. Telescopis com l’APEX, que treballen en observacions de llum de longituds d’ones mil·limètriques i submil·limètriques, són ideals per detectar aquestes molècules.
eso1123a.jpg
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 12, 2013 7:32 pm

    […] 16 Juliol 2011. Peròxid d’hidrogen localitzat a l’espai. […]

Deixa un comentari