Estranya parella d’estrelles.

El mes de desembre de 2010, un parell d’estrelles situades en la constel·lació austral de Crux i que estan separades enre si per una distància equivalent a la separació entre Venus i el sol, van ser observades i ens van mostrar unes característiqus molt especials. El sistema disposa d’una barreja única d’estrelles: una massiva i calenta i l’altre petita i compacte amb ràpids girs com els púlsars. Els encontres amb aquesta parella d’estrelles és produeixen cada 3,4 anys i aquesta cricumstància produeix un fort augment de la producció de raigs gamma, la forma més energètica de la llum.
Aquesta combinació única d’estrelles, així com la llarga espera entre els seus encontres, ls fa irresistibles alhora de poder observar-les. Ara, un equip de científics del Fermi Gamma-ray Space Telescope de la NASA, ha mostrat els resultats de l’última trobada de l’any 2010.
“Tot i que esperàvem aquest esdeveniment, encara ens va sorprendre”, ha comentat l’Aous Abdo, professor de la George Mason University de Fairfax i responsable d’aquesta recerca.
Poques parelles d’strelles són tan peculiars com aqust sistema binari de gran massa, ja que la més gran ho és algunes vegades més que el Sol i que està acompanyada d’una estrella de la grandària de la Tera. L’acompanyant encara no està clar com és: podria ser una nana blanca, el romanent d’una estrella de neutrons, o fins i tot un forat negre.
Només és coneixen quatre casos com aquesta “estranya parella”, que produeixen raigs gamma. Però només en un cas és coneix la naturalesa  de l’objecte compacte. En aquest sistema binari que s’anomena PSR B1259-63 i que conté una estrella del tipus Be, coneguda com LS 2883. Aquesta parella resideix aproximadament  a uns 8.000 anys llum de nosaltres.
563681main1_b1259-63_diagra.jpg
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

Moved Permanently